Introduktion

Jeanne d’Arc, også kendt som Jomfruen fra Orléans, var en fransk historisk figur, der levede i det 15. århundrede. Hun er mest kendt for sin rolle i Hundredårskrigen mellem Frankrig og England. Jeanne d’Arc blev født i 1412 i Domrémy, Frankrig, og døde i 1431 i Rouen, Frankrig. Hun blev senere helgenkåret af den katolske kirke.

Hvem var Jeanne d’Arc?

Jeanne d’Arc var en bondepige, der hævdede at have modtaget guddommelige åbenbaringer og blev overbevist om, at hun var kaldet til at befri Frankrig fra den engelske besættelse. Hun blev en vigtig militærleder og spillede en afgørende rolle i flere vigtige slag under Hundredårskrigen.

Historisk betydning

Jeanne d’Arcs handlinger havde en stor historisk betydning, da hun bidrog til at genoprette den franske konge til tronen og styrke den nationale enhed i Frankrig. Hendes sejre gav håb og inspiration til det franske folk og blev et symbol på mod og patriotisme.

Baggrund

Fransk historisk kontekst

På tidspunktet for Jeanne d’Arcs liv var Frankrig dybt splittet og plaget af konflikter. Hundredårskrigen mellem Frankrig og England havde varet i årtier, og store dele af Frankrig var besat af englænderne. Den franske konge, Karl VII, blev ikke anerkendt af alle som den retmæssige konge, og landet var i en kaotisk tilstand.

Barndom og ungdom

Jeanne d’Arc blev født ind i en bondefamilie i Domrémy, en lille landsby i det nordøstlige Frankrig. Hun voksede op som en from katolik og blev kendt for sin fromhed og sin hengivenhed til Jomfru Maria. Allerede som barn hørte hun stemmer og så visioner, som hun senere hævdede var fra Gud og helgener.

Åbenbaringer og mission

Den guddommelige kaldelse

I en alder af 13 år hørte Jeanne d’Arc for første gang stemmer, der fortalte hende, at hun havde en mission. Ifølge hendes senere vidnesbyrd blev hun instrueret af Jomfru Maria, ærkeenglen Mikael og helgenerne Katarina og Margrete til at befri Frankrig fra den engelske besættelse og føre den retmæssige konge til tronen.

Samtaler med englene

Jeanne d’Arc hævdede at have haft mange samtaler med englene, hvor hun modtog vejledning og råd om, hvordan hun skulle udføre sin mission. Disse åbenbaringer gav hende styrke og overbevisning om, at hun var Guds udvalgte redskab til at befri Frankrig.

Opbygning af hæren

Efter at have overbevist nogle lokale adelsmænd om sin guddommelige mission, fik Jeanne d’Arc tilladelse til at rejse til Chinon for at møde den franske konge, Karl VII. Hun overbeviste ham om sin mission og blev udnævnt til leder af en fransk hær. Hun organiserede træning og opbygning af hæren og førte dem til flere vigtige sejre.

Krigen mod England

Slaget ved Orléans

Et af de mest berømte slag, hvor Jeanne d’Arc deltog, var Slaget ved Orléans i 1429. Byen Orléans var under belejring af englænderne, men med Jeanne d’Arcs ledelse og inspiration blev belejringen brudt, og franskmændene vandt en afgørende sejr.

Rejsen til Reims

Efter sejren ved Orléans førte Jeanne d’Arc den franske konge til Reims, hvor han blev kronet som den retmæssige konge af Frankrig. Dette var et vigtigt øjeblik i genoprettelsen af den franske konges autoritet og legitimitet.

Slaget ved Patay

I 1429 deltog Jeanne d’Arc også i Slaget ved Patay, hvor den franske hær under hendes ledelse besejrede den engelske hær. Dette slag blev betragtet som en af de mest afgørende franske sejre under Hundredårskrigen.

Fangenskab og retssag

Fangennemtagelse og retssag

Efter en periode med militær succes blev Jeanne d’Arc fanget af burgundiske soldater og solgt til englænderne. Hun blev ført til Rouen, hvor hun blev stillet for retten og anklaget for kætteri og trolddom.

Anklager og forsvar

I retssagen blev Jeanne d’Arc konfronteret med anklager om at have indgået pagt med djævelen og begået kætteri ved at påstå at have haft guddommelige åbenbaringer. Hun forsvarede sig selv ved at hævde, at hendes åbenbaringer var fra Gud og at hun kun fulgte Guds vilje.

Dømt som kætter

Trods hendes forsvar blev Jeanne d’Arc dømt som kætter og brændt på bålet den 30. maj 1431. Hendes død blev senere annulleret, og hun blev erklæret uskyldig af den katolske kirke.

Eftermæle

Helgenkåring

I 1456 blev Jeanne d’Arc helgenkåret af pave Calixtus III. Hendes helgenstatus blev anerkendt af den katolske kirke, og hun blev et vigtigt religiøst symbol for Frankrig.

Kulturel indflydelse

Jeanne d’Arc har haft en stor kulturel indflydelse og er blevet portrætteret i kunst, litteratur og film. Hun er blevet et symbol på mod, tro og national identitet.

Referencer

1. “Jeanne d’Arc – Jomfruen fra Orléans” – Wikipedia

2. “Jeanne d’Arc: A Heroine for All Seasons” – History.com